Д-р Меджидиев: От 7 препоръки проф. Сербезова е променила само формулата за

...
Д-р Меджидиев: От 7 препоръки проф. Сербезова е променила само формулата за
Коментари Харесай

България ще изнася медикаменти само при 100% наличност у нас

Д-р Меджидиев: От 7 препоръки проф. Сербезова е трансформирала само формулата за следене на медикаментите
 Доставени са първите количества от шесткомпонентната ваксина за бебета

Износ на медикаменти от България ще бъде разрешаван единствено в случай че са обезпечени изцяло потребностите на страната. Това планува служебният здравен министър доктор Асен Меджидиев, с цел да се оправи с неналичието на жизненоважни лекарства.

В листата на неразрешените за износ медикаменти ще попадат всички, при които наличността на пазара пада под 100%. Досега възбрана за експорт се постановяваше, когато наличностите паднат под 65%.

Здравното министерство предлага и двойно да се усили интервалът на наблюдаване на медикаментите и от шест месеца да стане година.

“Седем рекомендации има в одита на “Информационно обслужване ”, изработен предходната година по гледище на проф. Асена Сербезова. От всичките тя е привела в деяние единствено една - трансформирала е формулата в Специализираната електронна система за следене и разбор на лекарствените артикули (СЕСПА). ” Така Меджидиев още веднъж упрекна предшественичката си проф. Асена Сербезова за рецесията с медикаментите. Още преди месеци министърът загатна, че формулата, посредством която се наблюдават наличностите на медикаментите, е неверна и се постановат законови промени. Миналата седмица доктор Меджидиев за пръв път директно упрекна Сербезова за “погрешни дейности ”.

“От 400 следени за евентуален недостиг медикамента са сведени на 60

И сега се чудим по какъв начин да възстановим контрола ”, сподели тогава Меджидиев. Не закъсня и отговор от страна на някогашната здравна министърка, която документално съобщи, че решението за смяната във формулата не е плод на моментно въодушевление, неточност, а въз основата на констатациите от отчет на “Информационно обслужване ”.

“Няма страна в Европейски Съюз, където по този начин еднопосочно, преднамерено и популистки в “удобни ” моменти да се играе по тънката нишка на нервите на хората, употребявайки казуса с дефицита с медикаменти, създавайки “виновни ”, които да се предложат за залъгалка, до момента в който се прикрива интелектуалната и административна отпадналост (или може би интерес) за изцяло решение на казуса, което да бъде стабилно във времето ”, написа още Сербезова.

За да се оправи с неналичието, здравният министър разпореди инспекции по складовете на търговците на едро и по аптеките. Отнемане на лицензи и санкции грозят нарушителите, изясни Меджидиев през вчерашния ден.

“Ще има глобени търговци, чакат се и още наказания, в това число прекъсване на активността на обекти, извършващи активност в нарушаване на нормативната уредба, и лишаване на позволения. В хода на инспекциите по сигнали за дефицит на избрани медикаменти бяха открити нарушавания като разминавания в подадените информации, в това число неподаване на информация към Специализираната електронна система ”, изясни министърът.

Според шефа на Изпълнителната организация по медикаментите Богдан Кирилов да момента са били тествани над 20 търговци на едро. Засега

санкции ще има за 3-ма търговци на едро, а на един ще лишават лиценза

за търговия. Имената на нарушителите не бяха посочени, не стана ясно и в какъв размер са санкциите, защото процедурата по писането на актове и наказателни постановления следва.

По-късно от Министерството на здравеопазването оповестиха, че е доставено първото количество от шесткомпонентната ваксина против дифтерия, тетанус, коклюш, хепатит Б, полиомиелит и хемофилус инфлуенце вид Б, предопределена за наложителни имунизации на новородените от общопрактикуващите лекари. Следващата седмица ще дойдат още количества, като с тях общо доставените в страната дози ще са 45 000, осведомят от здравното министерство.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР